ГоловнаНовини ► Нафтогаз зобов'язали повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд. куб. м газу
знайти

Нафтогаз зобов'язали повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд. куб. м газу

Нафтогаз зобов'язали повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд. куб. м газуШевченківський райсуд Києва підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу за позовом трейдера РосУкрЕнерго, на 50% належить «Газпрому»

 Як пише видання Комерсант-Росія, Шевченківський райсуд Києва визнав, що НАК «Нафтогаз Україна» порушила контракт і зобов'язана повернути РосУкрЕнерго 12,1 млрд. куб. м газу до 1 вересня або в інший термін, погоджений сторонами.

Зараз аналогічний обсяг газу коштує близько 3 млрд. дол Якщо трейдер отримає газ, то він зможе відновити свій бізнес у Європі, повністю втрачений після російсько-українського газового конфлікту початку 2009 року.

Суд розглядав претензії РосУкрЕнерго до НАК «Нафтогаз», за якими 8 червня Стокгольмський арбітраж став на бік трейдера.

«Трибунал ухвалив, що «Нафтогаз »порушив контракт 3 / 04, позбавивши РосУкрЕнерго доступу до 11 млрд. куб. м природного газу, які належать останньому », - говориться в рішенні Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня. 

Також там зазначено, що «Нафтогаз» повинен РосУкрЕнерго 184 млн. дол Таким чином, суд повністю підтвердив вердикт міжнародного арбітражу, що було необхідно для виконання рішення в Україні. 

Нагадаємо, конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. «Нафтогаз» за розпорядженням тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд. куб. м газу, які належали РосУкрЕнерго. Підставою стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. дол, який «Нафтогазу» переуступив «Газпром». Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між «Нафтогазом» та РосУкрЕнерго.


Одночасно «Газпром» припинив продаж газу трейдеру взагалі, що зробило неможливим реалізацію контрактів у Європі. До російської монополії РосУкрЕнерго претензій не пред'являли, зате звернулося до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути з НАК 11 млрд. куб. м пені. У червні суд підтримав трейдера.

Після того, як Стокгольмський арбітраж зобов'язав «Нафтогаз» повернути швейцарському трейдеру РосУкрЕнерго вилучені 11 млрд. куб. м газу, СБУ порушила кримінальну справу за фактом нанесення збитків державі Україна.

У цій справі був арештований екс-керівник Державної митної служби Анатолій Макаренко. 9 липня був затриманий колишній заступник голови НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко.

Новину додано у четверг, 19 серпня 2010 року, о 11:39, показати всі новини за четверг, 19 серпня 2010 року
Категорія "економіка", показати всі новини категорії "економіка"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Газові контракти", показати всі новини по темі "Газові контракти"

Ще новини по темі: