ГоловнаНовини ► Чому президент змінив закон про вибори?
знайти

Чому президент змінив закон про вибори?

Чому президент змінив закон про вибори?Президент Віктор Янукович ухвалив рішення внести зміни до закону про місцеві вибори.

Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела в оточенні президента.

За словами співрозмовника, Янукович на даний момент схвалив дві поправки до закону.

Перша: пропонується скасувати норму, яка дає право висування кандидатів на виборах від місцевих партійних організацій тільки за умови, якщо така парторганізація зареєстрована не пізніше, ніж за 365 днів до голосування.

Друга: у зв'язку з тим, що територіальні комісії створюються ще до початку висування кандидатів на виборах, пропонується змінити і лібералізувати принцип їхнього формування.

За даними газети, передбачається, що від кожної з п'яти фракцій у Верховній Раді до складу ТВК зможуть увійти по три члени. При цьому не має значення, скільки політичних сил входять до тієї чи іншої парламентської фракції.

Ще три члени ТВК будуть визначатися шляхом жеребкування між усіма іншими партіями, зареєстрованими в міністерстві юстиції.

Джерела видання не виключають, що перелік змін до закону про місцеві вибори буде розширений під час підготовки відповідного законопроекту.

Як повідомили співрозмовники газети, схвалені президентом правки до закону про місцеві вибори можуть бути прийняті на позачерговому засіданні Верховної Ради, яке ініціює фракція Партії регіонів.

Депутати, можливо, зберуться вже наприкінці наступного тижня.

При цьому, як повідомили в секретаріаті Верховної Ради, відповідна заява до них поки не надходила.

За даними газети, причин, що спонукали Януковича піти на зміни до закону про місцеві вибори, кілька.

По-перше, документ був негативно сприйнятий експертами по Україні в Європі та США.

По-друге, він обмежував права молодих політичних сил і при цьому утискав інтереси прихильників коаліції, зокрема "Сильної України" віце-прем'єра Сергія Тігіпка і "Фронту змін" Арсенія Яценюка.

По-третє, документ створив досить комфортні умови для політичної сили Юлії Тимошенко і "розчистив поле" від конкурентів з опозиційного середовища, які не мають розгалуженої мережі місцевих осередків, зареєстрованих за 365 днів до виборів.

По-четверте, закон не дає можливості для створення іменних проектів, які могли б ініціювати й очолити лояльні до влади блоки місцевих еліт.

Новину додано у неділю, 22 серпня 2010 року, о 12:11, показати всі новини за неділю, 22 серпня 2010 року
Категорія "політика", показати всі новини категорії "політика"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Вибори до місцевих органів влади", показати всі новини по темі "Вибори до місцевих органів влади"

Ще новини по темі: