ГоловнаНовини ► На Волині затримали поляка, який віз в Україну римські монети
знайти

На Волині затримали поляка, який віз в Україну римські монети

31 серпня 2010 року в пункті пропуску через державний кордон України «Ягодин» відбулась прес-конференція начальника Ягодинської митниці Геннадія Федика, – інформує інтернет-видання «Волинська правда».

Очільник однієї з найпотужніших сухопутних митниць України доповів громадськості про основні показники в роботі щодо забезпечення достовірності декларування товарів, які переміщуються через митний кордон, забезпечення декларування дійсної митної вартості товарів як основи для оподаткування, – повідомила прес-секретар митниці Світлана Федонюк.

Геннадій Федик розповів журналістам місцевих та центральних ЗМІ про результати діяльності митниці в перекритті та ліквідації каналів контрабандного переміщення товарів та історико-культурних цінностей. Журналісти мали змогу безпосередньо ознайомитись з унікальною колекцією монет, нещодавно вилученою митниками та прикордонниками.

47 монет часів Римської та Російської імперій, німецьких земель Прусія та Баварія 18-19 століть охоронці кордону знайшли під час спільного огляду, в особистих речах польського пенсіонера, в минулому працівника правоохоронних органів Польщі, який їхав в Україну – в гості до колеги-колекціонера.

Інспектор митниці виявив монети в запечатаному поштовому конверті, який лежав у портфелі іноземця. Поляк стверджує, що цей пакунок йому доручив друг передати в Україні знайомим. Тому про вміст конверта він, мовляв, навіть не здогадувався. «Я є філателістом, а не нумізматом», – пояснив громадянин митникам.

Вилучену колекцію було направлено на експертизу, днями надійшов висновок науковців. Експертною комісією встановлено: усі 47 монет є автентичними, мають історичну та культурну цінність, причому 21 монета виготовлена зі срібла. Загальна вартість вилученої колекції (за найнижчими, не аукціонними, підрахунками) становить 13560 гривень.

Найцікавішими із затриманої митниками нумізматичної колекції є, безперечно, римські монети, серед яких бронзовий дупондій Гордіана ІІІ (238-244 рр.), сестерцій Луцілли (дружини Луція Веруса, 161-164 рр. бронза), дупондій Тріяна (103-111 рр. латунь), дупондій Марка Аврелія (161-180 рр. Бронза), срібний денар L. Flaminius Chilo (109-108 рр.) та інші.

У колекції представлено чимало срібних монет німецьких земель Баварія, Прусія, Вюртенберг, часів правління Вільгельма ІІ. А також срібні гроші Російської імперії часів Миколи ІІ та Олександра ІІ. Подальшу долю колекції вирішить суд.

Новину додано у середу, 1 вересня 2010 року, о 16:47, показати всі новини за середу, 1 вересня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Новини Луцька та Волині", показати всі новини по темі "Новини Луцька та Волині"

Ще новини по темі: