ГоловнаНовини ► "Газпром" перехопив азербаджанський газ
знайти

"Газпром" перехопив азербаджанський газ

"Газпром" перехопив азербаджанський газМосква вибирає весь експортний потенціал каспійських родовищ, не залишаючи ніяких ресурсів для європейського проекту газопроводу Nabucco і українського терміналу з перевалки ЗПГ.

Через тиждень після візиту глави Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу до країн Закавказзя та Середньої Азії, в ході якого він підписав декларацію про постачання азербайджанського газу до "Південного коридору", Росія перехопила ініціативу у Європи, пише "Комерсант-Україна".

У п'ятницю в Санкт-Петербурзі голова правління "Газпрому" Олексій Міллер і президент Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки Ровнаг Абдуллаєв підтвердили, що в 2011 році РФ купить 2 млрд. кубометрів азербайджанського газу проти 800 млн. у 2010 році.

Більше того, сторони домовилися збільшити постачання у 2012 році "понад узгоджених раніше обсягів".

Протягом багатьох років Баку вибудовував політику рівновіддаленості у взаєминах з Москвою, Вашингтоном і Брюсселем.

Зрозумівши, що самостійно вийти на газові ринки Європи не виходить, Азербайджан почав продавати газ на своїх кордонах тим, хто більше заплатить.

Перший газ з Азербайджану до Росії почав надходити за контрактом між "Газпромом" і ДНКАР від 14 жовтня 2009 року в 2010 році.

Євросоюз намагався перехопити ініціативу і узяти під контроль експорт азербайджанського газу.

У ході численних конференцій та робочих зустрічей єврочиновники обіцяли купувати азербайджанський газ для Nabucco, але комерційних переговорів не проводили.

Як розповіло джерело, близьке до ДНКАР, Жозе Мануел Баррозу приїжджав у Баку з наміром підписати декларацію про постачання газу в Nabucco, а підписав - про поставки по "Південному коридору".

Цей проект включає в себе, крім Nabucco, трубопроводи ITGI і Transadriatic Pipeline і передбачає диверсифікацію джерел постачань.

Росія, зрозумівши, що Брюссель загрожує її енергополітичному патронажу в Закавказзі, зробила хід конем і запропонувала Баку максимально високу ціну.

При цьому сценарні умови довгострокового балансу газу РФ на 2030 рік враховують 16 млрд. кубометрів азербайджанського газу.

Україні контракт "Газпрому" з Азербайджаном принесе додаткові труднощі, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Наш термінал з перевалки ЗПГ майже повністю будується під азербайджанський газ.

Якщо Росія в повному обсязі його законтрактує, у нас можуть виникнути проблеми із завантаженням терміналу", - говорить він.

Україна планувала в січні-березні провести тендер на розробку ТЕО реалізації інвестиційного проекту по постачанню в Україну зрідженого природного газу і будівництва ЗПГ-терміналу.

У даний момент розглядається три можливих майданчика для розміщення терміналу: в Одеській області, в Очакові і в Феодосії.

Теоретично термінал може бути завантажений газом країн Перської затоки.

Але його доставка буде ускладнена необхідністю проходити Босфор, і таке пальне буде коштувати на 20-25% дорожче азербайджанського.

Новину додано у понеділок, 24 січня 2011 року, о 12:03, показати всі новини за понеділок, 24 січня 2011 року
Категорія "економіка", показати всі новини категорії "економіка"
Географія: Росія, показати всі Новини Росії
Тема: "Новини компаній", показати всі новини по темі "Новини компаній"

Ще новини по темі: