ГоловнаНовини ► Путін запропонує Януковичу вдвічі знизити ціну на газ, - ЗМІ
знайти

Путін запропонує Януковичу вдвічі знизити ціну на газ, - ЗМІ

Путін запропонує Януковичу вдвічі знизити ціну на газ, - ЗМІПрем'єр-міністр Росії Володимир Путін приїде в Україну з конкретними пропозиціями на випадок інтеграції України до Митного союзу, а у відповідь хоче почути конкретну відповідь українського президента Віктора Януковича - чи згодна України на цей шлях.

 

Про це, посилаючись на власні джерела, пише газета Сегодня.

За інформацією видання, візит російського прем'єра буде складатися з двох основних частин - бесіди з Януковичем і участі в засіданні міжурядового комітету. В якості "пряника", яким Путін буде заманювати Україні до Митного союзу, швидше за все, буде озвучена нова і вкрай приваблива ціна на газ для України.

Як відомо, раніше в «Газпромі» натякнули, що ціна на газ, після вступу України до Митного союзу, може бути майже в два рази нижче, ніж зараз - 150-160 доларів за тисячу кубометрів, що дозволить не підвищувати (а то й знизити ) вартість комунальних послуг для населення.

З іншого боку, зазначає видання, повністю відмовлятися від євроінтеграції на користь союзу з Росією в Києві не хочуть. Головним чином - побоюючись обструкції з боку Заходу і перетворення керівників країни в нових «лукашенків», яким заборонений в'їзд до Європи. Та й бути занадто залежним від Москви страшно. Тому, як припускає видання, керівництво країни буде лавірувати, намагаючись виторгувати поступки як з боку ЄС, так і Росії, побудувавши в ідеалі і зону вільної торгівлі з ЄС, і отримавши серйозні економічні преференції від РФ.

При цьому, за даними видання, в керівництві України є впливова група товаришів, яка пропонує форсувати переговори з Росією про тісну інтеграцію, щоб підписати угоди вже під час червневого візиту до України президента Росії Дмитра Медведєва.

У Москві кажуть, що розуміють всю складність вибору і можуть почекати. Як розповів депутат Держдуми РФ Сергій Марков, Кремль готовий дати Україні час на підготовку зміни курсу: «Головне - щоб українське керівництво раз і назавжди позбулося від «помаранчевих» ілюзій з приводу вигод від самостійної і швидкої євроінтеграції на користь більш тривалої, але більш вигідної євроінтеграції через Митний союз. У свою чергу, керівництво Росії готове піти на компроміси для приєднання України до Митного союзу. Формулу цього шляху можна назвати як завгодно, у тому числі і «3 +1» (Росія, Білорусь, Казахстан плюс Україна, - пропозиція, озвучена Януковичем у четвер, - прим.). Важлива суть».

Оскільки Путін готовий до того, що після його візиту з української сторони не буде публічно оголошено про зміну курсу, він, як пише видання, повинен отримати певну компенсацію, щоб мати можливість оголосити свій візит успішним. Таким успіхом може стати домовленість на рівні прем'єрів про прорив в одній з областей, за якими переговори йдуть з минулого року.

За словами Маркова, найбільш реально підписання домовленостей про створення СП в ядерній енергетиці: «Це проект, де взаємна вигода найбільш очевидна. Умовно кажучи, якщо зараз Росія заробляє в цій галузі 5 млрд. доларів, а Україна 10 млн. доларів, то при домовленості це будуть 10 млрд. і 1 млрд. відповідно».

Також, розповідає депутат Держдуми, помітно просування в переговорах з транспортного машинобудування (максимальне завантаження суднобудівних верфей Миколаєва та «Луганськтепловозу») і, в меншій мірі, з авіабудування і спільних інфраструктурних проектах.

Нагадаємо, 12 квітня Україну відвідає прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. Раніше ЗМІ повідомляли, що в Києві російський прем'єр має намір особисто відмовити Януковича і Азарова від створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

 

Новину додано у понеділок, 11 квітня 2011 року, о 09:04, показати всі новини за понеділок, 11 квітня 2011 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Нові україно-російські відносини", показати всі новини по темі "Нові україно-російські відносини"

Ще новини по темі: