ГоловнаНовини ► В урочищі «Прощаниця» на Волині відбулося вшанування пам’яті полеглих українців (ФОТО)
знайти

В урочищі «Прощаниця» на Волині відбулося вшанування пам’яті полеглих українців (ФОТО)

22 травня 2011 року, на весняного Миколая, в лісовому урочищі «Прощаниця», що знаходиться між селами Завидів та Милятин Іваничівського району, за ініціативи Іваничівської районної організації ВО «Свобода» та депутата Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Олеся Бика, підтримуючи давню традицію, було організоване віче громадян, які вшанували пам’ять полеглих у боях у різні часи на цьому місці козаків та вояків УПА. Про це інтернет-видання «Волинська правда» повідомили у прес-службі ВОО ВО «Свобода».

Цього року зібрання відбулося в особливому форматі, оскільки нинішня місцева державна влада фактично відмовилася від організації цього заходу. Місцеві чиновники мотивували своє дії тим, що низка організаційних проблем заважає їм проводити такий захід саме в цей день. Тож прийняли рішення, яке ламало місцеві національні традиції, ідею та рівень заходу, а саме: провести місцеві зібрання напередодні, 21 травня, з фактично освітньою метою – перед урочистою лінійкою учнів шкіл району.

Про те, яку цінну освітню інформацію про минулі далекі події, що відбувалися на цьому місці, могли отримати місцеві юнаки та юнки з уст виступаючих на цьому зібранні виключно представників влади від януковицької когорти, здогадатися важко. Потрібно зазначити, що навіть попри те, що не було надано можливості виступити на цьому мітингу малочисельним представникам місцевих патріотичних організацій, на цей збір не зволили собі прибути і висловити свою думку представники обласних владних структур.

Слід нагадати, що декілька останніх років, завдяки зусиллям місцевих патріотів, подібний захід відносився до рівня обласних. На нього з’їжджалися відомі широкому загалу люди: народні депутати, лідери політичних партій, відомі краєзнавці, учні шкіл сусідніх районів, а також усі, кому не байдужа національна пам’ять. Дуже популярною є «Прощаниця» й серед молоді Іваничівщини, оскільки завдяки самовідданим місцевим педагогам позашкільної та шкільної освіти, починаючи з 90-их років минулого століття, до національних, суто поминальних обрядів на цьому місці, які використовували місцеві жителі ще з «часів Польщі» та за часів «совєцької» репресивної машини, долучились і гармонійно доповнили ще й юнацькі козацько-спортивні заходи.

Так, із року в рік напередодні 21 травня учні всіх шкіл I-II i I-III ступенів Іваничівського району з’їжджалися на це місце в супроводі вчителів, аби зустрітися із своїми ровесниками з інших сіл, позмагатися у спритності та вмілості в козацьких забавах та конкурсах, поїсти козацького кулешу, побути на вечорницях та переночувати у наметі під час лісової ночі. А наступного дня, який завжди припадав на 22 травня, після змагань, у загальному строю вітали переможців, котрі, у свою чергу, мали право тримати національні стяги під час проведення поминальної панахиди за упокій душ загиблих українців.

Закономірно, що й представники обласної влади були присутні у ті роки на цьому місці теж. Очевидно, що відсутність уваги луцьких чиновників до цього заходу та відчепний характер дій іваничівської районної влади щодо організації вшанування пам’яті загиблих на цьому місці українців, призводить до заниження рівня проведення такого заходу із принаймні обласного до суто містечкового.

Таким чином, можна зробити висновок, що державна влада хоче позбавити заходи на «Прощаниці» християнського та національного змісту. Так, переводячи у суто одноденний, кількагодинний захід 21 травня, влада хоче досягнути такий цілей:

– позбавити такий захід християнської урочистості і святковості, оскільки у цей день Церква та християни святкують весняного Миколая;

– позбавити цей захід місцевої національної традиції, оскільки такий день співпадає з днем перепоховання Тараса Шевченка та з давньою традицією місцевого населення поминання козаків та українських повстанців саме у цей день в урочищі «Прощаниця»;

– позбавлення популярності такого заходу серед молоді через переведення з дводенного до кількагодинного формату.

Враховуючи викладене, ВО «Свобода» зобов’язана була прийняти рішення про ініціювання проведення в урочищі «Прощаниця» віча та панахиди за загиблими козаками і вояками УПА 22 травня, таким чином підтримуючи християнську та національну традицію. Отримавши підтримку Української Православної Церкви Київського Патріархату, об’єднавши з нею зусилля, Іваничівська районна організація ВО «Свобода» успішно провела зініційований нею захід.

Відправу-панахиду провели 8 священиків УПЦ КП навколишніх сіл у супроводі церковних півчих. Напутнє слово промовив до присутніх отець Василь – настоятель храму села Милятин. Виступали: депутат Волинської обласної ради, член фракції ВО «Свобода» Олесь Бик, який і вів віче, керівник Горохівської міської організації ВО «Свобода» Леонід Кравчук, голова Іваничівської районної організації Союзу Українок Віра Хом’як, краєзнавець із Горохівщини Петро Бриняк.

Після виступів у супроводі священиків, церковних півчих та всіх бажаючих лунали численні козацькі, стрілецькі та повстанські пісні. По закінченні зібрання районна організація ВО «Свобода» прийняла рішення, що вона бере на себе відповідальність за проведення та організацію в наступні роки заходів на «Прощаниці» саме 22 травня, у випадку, якщо влада буде відмежовуватися від цього свята.

Новину додано у понеділок, 23 травня 2011 року, о 17:41, показати всі новини за понеділок, 23 травня 2011 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Новини Луцька та Волині", показати всі новини по темі "Новини Луцька та Волині"

Ще новини по темі: