ГоловнаНовини ► Росія очікує моменту, коли українська економіка обвалиться
знайти

Росія очікує моменту, коли українська економіка обвалиться

Росія очікує моменту, коли українська економіка обвалитьсяЧому міждержавні відносини України і Росії безпосередньо залежать від президентських бажань домовлятися.

 

Чернівецька зустріч міністрів закордонних справ Росії і України породила масу конспірологічних теорій про якісь таємні домовленості глав зовнішньополітичних відомств, затягування України до Митного союзу та інших спеціальних рішеннях, про які міністри нічого не сказали пресі та громадськості. Навіть слова Леоніда Кожари про «хімії», яка повинна виникати між високопоставленими співрозмовниками - і начебто навіть і виникла між ним і Сергієм Лавровим, - нікого не протверезила і не змусили зрозуміти, що мова йде саме про протокольне побаченні, цікаве лише тим, що пройшло воно в незвичній обстановці - в чудовому будинку Чернівецького університету - і стало знайомством Сергія Лаврова з його новим українським візаві. А російсько-українські відносини зовсім не залежать від «хімії», яка виникає або не виникає між міністрами закордонних справ. Вони залежать від «хімії» між президентами, а тут, як відомо, немає ні хімії, ні фізики, ні бажання зустрічатися.

Власне, це не новина. Всі роки становлення російсько-українських відносин МЗСи були останніми відомствами, які могли хоча б на щось вплинути. «Газпром» - це так, це головне міністерство російсько-українського співробітництва. Міграційна служба - факт. Про митниці я навіть не згадую. Але найголовніше «міністерство» - президенти. Коли у Бориса Єльцина не склалися стосунки з Леонідом Кравчуком, Борис Миколайович зробив усе можливе, щоб допомогти куди більш зрозумілому Леоніду Кучмі зайняти президентський пост. Так, звичайно, відносини між Росією і Україною і тоді складалися не так вже гладко, головним чином через чіткого розуміння Леонідом Даниловичем своїх особистих інтересів. Можна згадати для прикладу хоча б зволікання з державним візитом Єльцина в Україну - російський президент не хотів приїжджати в Київ до моменту, поки не буде вирішено питання про статус Чорноморського флоту, тоді це був Митний союз свого часу. Або історію з дамбою на Тузлу ... Словом, Кучма ухитрився стати якщо не членом, то близьким другом президентської «сім'ї», і саме ця обставина, а не якісь там переговори, визначало всі роки його правління російсько-українські відносини.

Саме тоді й сформувався характер цих відносин - суто корпоративний, позбавлений всякого натяку на державні інтереси, обумовлений апетитами груп впливу. Не можна сказати, що видавав себе за «західника» Віктор Ющенко чи спроба домовитися з Москвою самостійно Юлії Тимошенко, тим самим зруйнувати цю модель. Ні, вони просто переводили стрілки на себе. Іноді з цього протистояння можна було витягти державну вигоду - так, сумнозвісні газові договори, узгоджені прем'єр-міністрами Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним у піку лобістам «росукренергівського групи» Віктору Ющенку і Дмитру Медведєву, стали першими справді міждержавними, а не корпоративними і міжклановими угодами в енергетичної галузі. І, незважаючи на шалений опір Ющенко і навіть на суд над Тимошенко, ці угоди продовжують діяти досі, залишаючись чи не єдиною ознакою міждержавних відносин в новому міжсобойчику.

Відмінність цього междусобойчика від междусобойчика часів Кучми в одному: Віктор Янукович - не член «сім'ї» Єльцина чи оточення Путіна, він - самодержавний глава свого власного сімейства і не збирається ні з ким домовлятися. І з ним ніхто не збирається. Росія просто чекає моменту, коли українська економіка обрушиться під вагою некомпетентних рішень, корупції і, звичайно ж, ціни на газ, яку ніхто не має наміру знижувати. А вже після цього все, що тут залишиться, можна буде скупити задешево. Саме тому не виникає ніякої «хімії» - вчорашнім друзям і союзникам Володимиру Путіну і Віктору Януковичу вона зовсім не потрібна. Як і фізика. Їм потрібні одні і ті ж підприємства, одна і та ж труба, одна і та ж земля. І ділитися Україною один з одним вони не збираються. Клановий діалог завмер, а слідом за ним завмерли і двосторонні відносини. Добре ще, що сторони віддають данину протоколу.

 

Новину додано у неділю, 20 січня 2013 року, о 10:18, показати всі новини за неділю, 20 січня 2013 року
Категорія "економіка", показати всі новини категорії "економіка"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Нові україно-російські відносини", показати всі новини по темі "Нові україно-російські відносини"

Ще новини по темі: