ГоловнаНовини ► Чи буде у Луцьку перший квартальний комітет, а в Малоомелянівському районі міста каналізація?
знайти

Чи буде у Луцьку перший квартальний комітет, а в Малоомелянівському районі міста каналізація?

Чи буде у  Луцьку перший квартальний комітет, а в Малоомелянівському районі міста каналізація?«Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих» - відомий лозунг з «Дванадцяти стільців» практично буквально застосували жителі Малоомелянівського масиву у Луцьку.

Вже понад 20 років у міському бюджеті не знаходиться коштів, щоб провести каналізацію у мікрорайоні з приватною забудовою, де проживає близько 1000 людей. Як наслідок – люди страждають від постійних підтоплень, у підвалах будинків стабільно стоїть вода, псуються стіни та фасади, а через високу вологість виникають перебої з подачею електроенергії і газу. Жителі намагались покращити ситуацію підручними способами – відкачували воду по кілька разів на день. Однак такий шлях – це тільки усунення наслідків проблеми, в той час як треба боротися з її причиною.

Тож вирішувати проблему відсутності водовідводу  взялися через створення квартального комітету «Малоомелянівський», для якого визначили такі напрямки діяльності: захист інтересів мешканців у сфері надання житлово-комунальних послуг, захист житлових прав та права власності, облаштування електричних, водогінних, каналізаційних мереж та систем водовідведення, захист конституційних прав і свобод, взаємодія із органами місцевого самоврядування, правоохоронними, правозахисними та контролюючими органами.  Квартальний комітет є органом самоорганізації населення (ОСН), який має повноваження для вирішення цілого ряду проблем на території, на яку він поширюється, а також може залучати фінансування для вирішення певних питань.

Саме через  квартальний комітет на Малоомелянівському масиві  хочуть залучати кошти для проведення каналізації та вирішення інших проблем з благоустрою.

Здавалось би, люди самі знайшли механізм боротьби зі своїми негараздами, полегшуючи тим  самим завдання місцевій владі, тож влада мала б плескати в долоні й усіляко сприяти втіленню таких ініціатив… Але минула сесія Луцької міської ради показала інше – депутати не дали дозволу на створення квартального комітету, незважаючи на мітинг жителів біля стін міської ради.

Пояснити небажання народних обранців «дати добро» на створення комітету можна тим фактом, що у західній Україні ще немає квартальних комітетів і «Малоомелянівський» буде першим не тільки у Луцьку, а й у всьому західному регіоні, тому рішення дається депутатам важко. Та досвід Вінниці, Херсону й Одеси, до прикладу, свідчить, що саме така форма вирішення локальних проблем на території приватної забудови приносить найкращі результати.

Вся ця неоднозначна ситуація має і позитивну сторону  – процес створення ОСНів (а квартальний комітет є однією з форм ОСНу) у Луцьку запущено. Люди зрозуміли, що саме шляхом самоорганізації вони зможуть зрушити з мертвої точки вирішення нагальних проблем і залучити для цього фінансування.

Як відреагують депутати на прагнення жителів Малоомелянівського масиву жити в цивілізованих умовах – буде видно на черговій сесії Луцької міської ради, під час якої питання про дозвіл на створення квартального комітету знову буде винесене на голосування.

Інформаційна, консультаційна і методична підтримки при створенні квартальних комітетів та інших органів самоорганізації населення у Луцьку надається Ресурсним центром для ОСН, що діє в межах проекту Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН «Створення умов для нового якісного рівня діяльності ОСН у м. Луцьку», що реалізується при фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження» та інформаційній підтримці Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення.

Новину додано у середу, 11 вересня 2013 року, о 18:17, показати всі новини за середу, 11 вересня 2013 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Регіональні новини", показати всі новини по темі "Регіональні новини"

Ще новини по темі: