ГоловнаНовини ► Обмеження у готівкових розрахунках: пояснення і коментарі
знайти

Обмеження у готівкових розрахунках: пояснення і коментарі

Обмеження у готівкових розрахунках: пояснення  і коментаріЗ 1 вересня набула чинності Постанова Нацбанку «Про встановлення граничної суми готівкових розрахунків», яка передбачає вагомі зміни у розрахункових операціях.

Для багатьох нововведення не зовсім зрозуміле і викликає багато запитань. Що передбачає цей документ і які ставить вимоги до розрахункових операцій розповіла начальник відділу організації операційної діяльності та касової роботи Волинської обласної дирекції АБ «Укргазбанк» Тетяна Хотяшова.

Тетяно  Олегівно, які обмеження щодо розрахунків готівкою встановлені з 1.09.2013?

Згідно з вимогами Постанови Нацбанку № 210, готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не мають перевищувати 150 000 гривень. Фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривень. Гранична сума розрахунків готівкою підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами залишається незмінною і становить 10 000 гривень. Платежі понад зазначені суми проводяться виключно через банки або небанківські фінансові установи.

Чи є обмеження,  на які не поширюється дія Постанови?

Так, обмеження  не поширюються на  розрахунки   з бюджетами, державними цільовими фондами, добровільні пожертвування та благодійну допомогу, використання коштів, виданих на відрядження, виконання боргових зобов’язань перед фінансово-кредитними установами, валюто-обмінні операції. Такі обмеження не діють щодо розрахунків між фізичними особами, якщо такі операції не підлягають нотаріальному посвідченню.  Слід запам’ятати, що обмеження стосується лише  розрахунків з придбання ТОВАРІВ (РОБІТ, ПОСЛУГ) .

Яким  способом  найпростіше перевести  фізичній особі готівкові кошти в безготівкові?

Для цього необхідно  відкрити поточний рахунок в банку  та внести на нього готівкові кошти. Для відкриття рахунку громадянину Україну слід надати в банк паспорт та ідентифікаційний номер. Як правило, банки не встановлюють комісії за внесення готівкових коштів на рахунки. Тариф за відкриття такого рахунку не перевищує 30-100 грн в залежності від тарифної політики кожного банку. Практика показала,що спеціальних (підвищених) тарифів для подібних операцій банки не встановлювали, оскільки вони проводили такі розрахунки і до введення в дію обмежень.

Чи  можна використовувати платіжну картку при здійсненні розрахунків  між фізичною особою та підприємством на суму понад 150 тисяч гривень?

Так, переказ  може бути ініційований за допомогою  платіжної картки при умові наявності  терміналів в торговій точці або за допомогою електронних платіжних систем.

Чи  стосується гранична сума розрахунків  готівкою загальної суми розрахунків  між підприємством (підприємцем) та фізичними особами за день?

З 01.09.2013 підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою з фізичною особою в межах 150 000 гривень протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами. При цьому кількість фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Які існують способи  проведення розрахунків на суму понад 150 000 гривень?

Такі розрахунки можна здійснити шляхом перерахування  коштів з поточного рахунку на поточний, унесення та/або перерахування  коштів на поточний рахунок отримувача (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті), відкриття вкладного рахунку на ім’я іншої фізичної особи, застосування акредитивної форми розрахунків та внесення готівки на поточний рахунок фізичної особи-отримувача.

Чи треба громадянам України при внесенні коштів на рахунок в сумі понад 150 000 гривень надавати банку інформацію про джерела їх походження?

Відповідно до нормативних актів Нацбанку, комерційні банки зобов’язані відкривати поточні рахунки та зараховувати на них готівкові кошти без документального підтвердження джерел їх походження. Підтверджувати джерела походження коштів потрібно лише фізичним особам-нерезидентам.

Чи  стосується Постанова валютних переказів на користь українських одержувачів з-за кордону?

Щодо валютних переказів і операцій з валютою  із-за кордону, то тут діють такі самі правила і положення, що діяли  до сьогоднішнього дня. Одержувач переказу з-за кордону зможе одержати свій переказ в іноземній валюті, і вимог щодо обміну коштів на гривню немає.( за умови, якщо сума переказу не перевищує еквівалент 150 000 грн).

Новину додано у п'ятницю, 27 вересня 2013 року, о 11:27, показати всі новини за п'ятницю, 27 вересня 2013 року
Категорія "економіка", показати всі новини категорії "економіка"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Регіональні новини", показати всі новини по темі "Регіональні новини"

Ще новини по темі: