ГоловнаНовини ► Українська діаспора незадоволена Януковичем
знайти

Українська діаспора незадоволена Януковичем

Українська діаспора висловила невдоволення політикою нової влади в Україні щодо певного відходу від проевропейський та євроатлантичних прагнень, питань Голодомору, присвоєння звання Героя України Степанові Бандері та Юрію Шухевичу, підписання угоди по Чорноморському флоту РФ у Криму, ідеї об’єднання НАК «Нафтогазу» та «Газпрому», утиски ЗМІ. Про це у своїх доповідях під час ІІІ Міжнародного конгресу української діаспори, який проходить 23-25 червня у Львові, зокрема заявили президент Світового конгресу українців Євген Чолій, голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні. Також учасники конгресу вкотре згадали про резолюцію Європарламенту по Степану Бандері.

Зокрема, у своєму виступі Є.Чолій наголосив на тому, що в Україні де-факто відбувається впровадження другої державної мови – російської, яка насправді не потребує захисту. "Також нова влада переписує історію у світлі московської інтерпретації. Світовий конгрес висловлює своє глибоке занепокоєння у зв’язку з тим, що якраз у день інавгурації новообраного Президента України з його офіційного сайту було знято тематичний розділ про Голодомор 1932-33 рр. Ми вимагаємо, щоб Янукович, після свого виступу на сесії ПАРЄ, публічно заявив, що Голодомор є геноцидом українського народу. Також українська влада має виділити кошти на пам’ятник жертвам Голодомору у Вашингтоні – місцева влада вже виділила земельну ділянку. Також ми вимагаємо негайного демонтажу пам’ятника Сталіну в Запоріжжі", – наголосив Є. Чолій.

Нагадаємо, СКУ ухвалив звернення до Європейського парламенту та 3 березня надіслав відповідного листа до Європарламенту і до Президента України у відповідь на резолюцію Європарламенту від 25 лютого відносно ситуації в Україні, 20 пункт якої стосується надання провіднику ОУН Степану Бандері звання Героя України. "Світовий Конгрес Українців надзвичайно розчарований тим, що Європейський парламент у такий спосіб вдався до переписування української історії часів Другої світової війни", – наголошується в листі СКУ до Європарламенту. СКУ також закликав Президента України стати в обороні честі справжнього героя України Степана Бандери та відкинути безпідставні звинувачення проти ОУН під його проводом.

За словами Я.Хортяні, українська діаспора налічує 20 млн українців. "Янукович має бути президентом всіх українців. Він мав бути тут і вислухати нашу думку, як би зробив президент кожної європейської держави", – додала Я. Хортяні.

Новину додано у середу, 23 червня 2010 року, о 14:52, показати всі новини за середу, 23 червня 2010 року
Категорія "політика", показати всі новини категорії "політика"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Політика", показати всі новини по темі "Політика"

Ще новини по темі: