ГоловнаНовини ► На Володимирщині відкрили щит, який вказує на розміщення поблизу монументу трьох братських могил
знайти

На Володимирщині відкрили щит, який вказує на розміщення поблизу монументу трьох братських могил

22 червня біля пам’ятника жертвам фашизму в селі П’ятидні Володимир-Волинського району пройшов урочистий мітинг з нагоди відкриття інформаційного щита, який вказує на розміщення поблизу монументу трьох братських могил. Про це інтернет-видання «Волинська правда» повідомили у Володимир-Волинській РДА.

В могилах, за даними істориків, поховані 25 тисяч осіб, 18 тисяч з них – жителі єврейської общини Володимира-Волинського та району. Від керівництва району слово взяв заступник голови райдержадміністрації Петро Михальченко. Подяку всім, хто пам’ятає страшну трагедію його народу, висловив голова єврейської общини міста Володимир Музиченко. Емоційно розповідав про воєнне лихоліття голова міськрайонної організації ветеранів Володимир Сєдой, літературним супроводом забезпечили захід учасники драматичного гуртка районного Будинку культури. А насамкінець, за давньою єврейською традицією, кожен поклав на могилу камінь.

Довідка «ВП»

У серпні 1942 року німці мобілізували сотні євреїв з володимирського гетто, вони почали копати три ями поблизу села П’ятидні. У спробах заспокоїти єврейське населення німці розповідали, що ями призначені для підземного складу пального біля аеродрому, що буде тут побудований. У ніч з 31 серпня на 1 вересня гетто оточили поліцаї, а на світанку 1 вересня німці і їхні посібники ввірвалися в гетто і стали зганяти євреїв у вантажівки, що направлялися до ям у П’ятидні. Ліквідація продовжувалася 14 днів. Дні і ночі поліція піднімала підлоги, ламала стіни і шукала євреїв, що сховалися.

Фашисти не зважали на вік, стать чи соціальне становище. Приречені самі собі копали рів 4-5 метри шириною. Потім усіх роздягали догола, змусили лягати на дно рову... Один фашист автоматною чергою стріляв по головах. Наступних клали зверху рядами лицем до розстріляних, так, щоб кулі, влучивши у тіла живих, добивали поранених у нижніх рядах. Дітей при розстрілі клали під матерів, щоб вони не займали багато місця. Шансу залишитися живим після такого розстрілу не було ні в кого. Заповнивши рів трупами, його засипали. Оскільки рови були дуже широкі, то земля до середини не долітала. Тому від країв до середини рову утворювалися схили, а дно схилів наповнювалося людською кров’ю. До кінця 43-го року смертні ями і рови займали площу до 1 га

Новину додано у середу, 23 червня 2010 року, о 16:01, показати всі новини за середу, 23 червня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Новини Луцька та Волині", показати всі новини по темі "Новини Луцька та Волині"

Ще новини по темі: