ГоловнаНовини ► У Львові триває суперечка щодо забудови на Погулянці
знайти

У Львові триває суперечка щодо забудови на Погулянці

У Львові поблизу будинку 4а, що на вулиці Погулянка, проводяться підготовчі роботи для будівництва багатоповерхової забудови. Натомість представники різних громадських організацій нагадують, що згаданий будинок є взірцем вілли ХІХ століття. Про це 23 червня на засіданні прес-клубу реформ повідомила доцент кафедри реставрації і реконструкції архітектурних комплексів, доктор історичних наук НУ «Львівська політехніка», президент Товариства шанувальників Львова Мар’яна Долинська.

«Львів ХVІ-ХVІІ ст, за винятком площі Ринок і ще кількох «точок», ми можемо тільки пам’ятати за посередництвом картин, рисунків, пізніше - фото. Львів ХІХ ст ми можемо зберегти таким, яким він був», - зазначила Мар’яна Долинська.

Натомість, як зазначив директор «Зебальд Інвестментс» Ігор Зобків, цей будинок не включено до переліку пам’яток архітектури. Хоч, як запевнив керівник відділу пам’яткознавства ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація» Ігор Сьомочкін, будинок був пропонований на включення до об’єктів культурної спадщини.

Зараз право власності на будинок на вулиці Погулянка,4а (будівля ліквідованого дитсадка) має ТзОВ «Компаньйон-плюс», власником якого є ТзОВ «Зебальд Інвестментс» (засновник – громадянин Німеччини Рейнгольд Роланд Зебальд). Товариство орендує земельну ділянку площею 0,55 га до 2018 р. На цій території мають збудувати чотири п’ятиповерхові (плюс пентхауз та вбудовані автостоянки) житлові будинки. Окрім цього, компанія-забудовник планує побудувати сучасний, комфортабельний дошкільний навчальний заклад «під ключ» на вулиці Новознесенській, 69.

Представники громадських організацій та мешканці району вулиці Новознесенської давно очікують на такий садочок.

Як зазначила депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, наразі ситуація має спекулятивну форму, або збереження будинку ХІХ ст. на вулиці Погулянці, або будівництво дитячого садочку на вулиці Новознесенській.

«Наразі на території ведуться підготовчі роботи. У будинку на Погулянці, 4а, зняті вікна. Незалежні експерти зазначили, що будівля в аварійному стані», - зазначив Ігор Зобків.

«Доки не видано усіх дозволів, із будинком забудовник нічого не може зробити, у підготовчі роботи до будівництва не входить знесення будинку», - пояснив журналістам координатор ГО «Гармонія і порядок» Дмитро Гудима.

Сам же засновник «Зебальд Інвестментс» Рейнгольд Роланд Зебальд зазначив у коментарі ZAXID.NET , що не уявляє, як можна реставрувати будинок на вулиці Погулянка, 4а, який є «у дуже поганому стані, там усе вражено пліснявою». «Думаю, після відповідних документів, ми почнемо будувати перші два будинки. Цей будинок (Погулянка,4а) мушу залишити, і добре зважити наступний крок», - зазначив Рейнгольд Роланд Зебальд.

Як поінформував ZAXID.NET юрист департаменту містобудування Львівської міської ради Віталій Троць, коли готувалося рішення на виконавчий комітет, забудовник представив висновки експертів про те, що будинок на вул. Погулянка, 4а відновленню і реставрації не підлягає. «Це не є пам’ятка архітектури, і ми формально не можемо вимагати, щоб будинок залишили, не має таких правових механізмів. Забудовник-інвестор має збудувати дитячий садок, замість того, який колись був на Погулянці, 4а, на вулиці Новознесенській. На Погулянці є різна поверховість житлових будинків, зокрема 5, 7, 9 поверхів, причому їхній «нульовий рівень» вищий від тих будинків, які планують побудувати на вул. Погулянка, біля будинку 4а», - зазначив Віталій Троць.

Новину додано у середу, 23 червня 2010 року, о 19:23, показати всі новини за середу, 23 червня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Львівщина, показати всі Львівські новини
Тема: "Влада, суспільство", показати всі новини по темі "Влада, суспільство"

Ще новини по темі: