ГоловнаНовини ► Підвищена "мінімалка" відстає від прожиткового мінімуму на 112 грн, - профспілки
знайти

Підвищена "мінімалка" відстає від прожиткового мінімуму на 112 грн, - профспілки

Влада не доплачує, принаймні, 112 грн на кожну мінімальну зарплату, яка від сьогодні становить 888 грн. Мінімальна зарплата українців має бути вищою за прожитковий мінімум, або хоча б дорівнювати йому. Про це заявив голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук.

Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Національного форуму профспілок України.

«Сьогодні офіційний розмір прожиткового мінімуму працездатної особи становить 884 грн, у фактичних цінах травня 2010 року це – 981 грн. Тому, з врахуванням всіх податкових виплат, витрат на сімейне забезпечення та утримання дітей, прожитковий мінімум в сучасній Україні має бути, принаймні, 1000 грн. Це абсолютно зрозуміла норма, про яку говорили також і політики, які сформували нинішній уряд. І тому сьогодні влада не доплачує навіть за власними розрахунками, принаймні, 112 грн на кожну мінімальну зарплату, яка від сьогодні становить 888 грн», - зазначає Мирослав Якібчук.

За його словами, реальний розмір прожиткового мінімуму відповідно до справжніх нинішніх цін в Україні на товари та послуги, за незалежними від уряду підрахунками профспілок, становить не менше 2356 грн.

Крім того, на думку голови НФПУ, розрахунок мінімальної зарплати у прив’язці до прожиткового мінімуму є, загалом, етапом, який ми вже мали давно подолати, - навіть у більшості країн, що розвиваються, відмовилися від цієї норми.

«У цивілізованих країнах світу, до стандартів яких прагне Україна, всі соціальні видатки розраховуються відповідно до середньої заробітної платні. На жаль, в Україні до цього ще прийшли, адже така методологія змусить вивести значну частину зарплат з тіні, адже багато роботодавців часто ділять зарплату на офіційну – мінімальну, визначену урядом, та неофіційну – «у конвертах», - зазначив Мирослав Якібчук.

Нагадаємо, з 1 липня 2010 року, мінімальна заробітна платня в Україні підвищилася на 4 гривні - з 884 грн до 888 грн, що передбачено державним бюджетом на 2010 рік.

Новину додано у четверг, 1 липня 2010 року, о 14:13, показати всі новини за четверг, 1 липня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Влада, суспільство", показати всі новини по темі "Влада, суспільство"

Ще новини по темі: