ГоловнаНовини ► Рада може узаконити самовисуванців, - експерт
знайти

Рада може узаконити самовисуванців, - експерт

«Запровадження мажоритарного механізму на рівні виборів до органів місцевого самоврядування територіальної громади, і змішаного механізму виборів до міських, районних, обласних рад, за яким половина депутатів вибираються за мажоритарною системою, дозволяє вирішувати проблеми, що спостерігаються в останні роки, після проведення виборів до органів місцевого самоврядування за партійними списками, а саме: зникнення зв’язку між депутатами, які були обрані за списком, з виборцями. У деяких областях була унікальна ситуація, коли на рівні обласних рад деякі райони майже не були представлені депутатами, які б представляли інтереси місцевих громад» - зазначив 2 липня у коментарі політолог Андрій Єрмолаєв.

А.Єрмолаєв заявив ZAXID.NET : "Дійсно, був суспільний запит повернути мажоритарний механізм до виборців, щоб можна було працювати з депутатами. Можна дискутувати, але прийнятий 1 липня законопроект за основу - це варіант, що відповідає сучасним запитам і потребам на майбутнє, якщо враховувати завдання реформи місцевого самоврядування. Сьогодні надзвичайно важливо, щоб депутатський корпус знав і місцеву економіку, і соціальну ситуацію, це дійсно стає вимогою часу – повернення депутатів до своїх виборців, своїх громад".

Щодо права партій висувати кандидатів у депутати до місцевих рад, політолог зазначив: "Свого часу велася дискусія щодо того, чи порушуються права громадян, якщо вибори йдуть лише за партійними списками. Хочу нагадати, хоча думки тоді розходилися, навіть юристи визнавали, що прямого порушення виборчих прав громадян немає, тому що будь-який громадянин, навіть не будучи членом партії, має можливість отримати підтримку тієї чи іншої політичної сили".

Він додав: "Механізм висування від партій дозволяє зберегти політичну структуризацію і певну політичну ідентичність кожного політика, який працює в представницькому органі. У цьому сенсі, депутат може бути надалі безпартійним, але його позиція, погляди будуть ідентифіковані виборцями".

На думку експерта, положення про право партії подавати своїх кандидатів та позапартійних кандидатів ще буде дискутуватися у парламенті. "Проблема полягає в тому, що деякі політичні сили, незважаючи на свою назву і відомість своїх лідерів, не набули у своїй діяльності ще загальнонаціонального масштабу, і в цьому сенсі мають набагато менше можливостей у певних регіонах висувати і підтримувати своїх кандидатів. Тому вони більшою мірою зацікавлені у доповненні варіантів висування – від громадських організацій, варіант самовисування. – прокоментував він - Думаю, частина депутатів у парламенті будуть наполягати на розширенні варіантів висування кандидатів у депутати від громадських організацій чи груп виборців. Думаю, така правка можлива. Компроміс буде знайдений".

Обмеження на участь у виборах партій, що зареєструвалися менше року до дати проведення виборів, політолог оцінює цілком позитивно. "Це зменшує ризики участі у виборах технологічних проектів чи проектів, які виникають на потребу виборів. Все-таки виборець має визначатися щодо тих людей, сил, які вже мають певну соціальну базу, мають досвід громадської, політичної роботи, роботи в представницьких органах, – вважає А.Єрмолаєв - Вважаю такі обмеження доцільними і обґрунтованими. Ми не можемо формувати політичну систему, виходячи з того, хто сьогодні хоче брати участь у виборах. Мають бути правила, норми, за якими відбувається політичний процес".

Новину додано у суботу, 3 липня 2010 року, о 09:05, показати всі новини за суботу, 3 липня 2010 року
Категорія "політика", показати всі новини категорії "політика"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Політика", показати всі новини по темі "Політика"

Ще новини по темі: