ГоловнаНовини ► МЗС просять з'ясувати у Росії, чому досі існують чорні списки
знайти

МЗС просять з'ясувати у Росії, чому досі існують чорні списки

Всеукраїнська асоціація громадських правозахисних організацій звернулася із заявою до міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка з проханням захистити свободу пересувань відомого правозахисника, дисидента та колишнього в’язня сумління, члена Української Гельсінської групи з 1978 року, члена Наглядової ради УГСПЛ та координатора програм ХПГ Василя Васильовича Овсієнка, якого днями не пустили в Російську Федерацію, посилаючись на наявність його прізвища у чорних списках Росії.

«Українська Гельсінська спілки з прав людини (УГСПЛ) та Харківська правозахисна група (ХПГ) звертаються до вас з вимогою захистити свободу пересувань відомого правозахисника, дисидента та колишнього в’язня сумління, члена Української Гельсінської групи з 1978 року, члена Наглядової ради УГСПЛ та координатора програм ХПГ Василя Васильовича Овсієнка», - зазначено у заяві, повідомили ZAXID.NET у прес-службі асоціації.

Нагадаємо, опівночі з 22 на 23 липня в Брянську з потяга № 42, який ішов до Москви, російські прикордонники зняли і спровадили назад в Україну В. Овсієнка. Йому було повідомлено, що його прізвище значиться в списку осіб, яким заборонено в’їзд у Російську Федерацію.

В. Овсієнко їхав у с. Кучино Чусовського району Пермської області, у Музей історії політичних репресій і тоталітаризму „Пермь-36”, який з 1995 року діє в приміщенні колонії особливого та суворого режиму ВС-389/36. Там він перебував у 1981–87 рр., там загинув Василь Стус, там каралися Олекса Тихий, Юрій Литвин, Валерій Марченко, Левко Лук’яненко, Михайло Горинь, Іван Кандиба, Іван Сокульський, Іван Гель та інші українські правозахисники.

«Такі дії органів влади Російської Федерації викликають обурення та щире здивування.

Понад місць тому президенти обох країн публічно домовлялися про скасування чорних списків нев’їзних осіб. Українська влада дозволила в’їзд багатьом особам, незважаючи на їхню діяльність на території України.

В.Овсієнко ніколи не порушував законодавства Російської Федерації, не є політиком і займається вивченням історії дисидентського руху.

Добросусідські стосунки між країнами не можуть існувати в умовах таких необґрунтованих дій, що порушують право особи на свободу пересування, особливо, коли ця особа насправді ніколи не вчиняла дій, спрямованих проти Російської Федерації», - сказано у заяві.

Автори заяви Володимир Яворський та Євген Захаров вимагають у міністра таких дій:

1) Надіслати запит до Міністерства закордонних справ Російської Федерації з вимогою пояснення підстав заборони в’їзду до РФ В.Овсієнка;

2) Оприлюднити відповідь МЗС РФ щодо обґрунтування заборони в’їзду В.Овсієнка;

3) Вимагати від російської сторони офіційного пояснення подальшого існування „чорного списку” нев’їзних осіб до РФ усупереч домовленості обох президентів країн.

Відповідь просимо надіслати на адресу УГСПЛ: 04071, м. Київ, вул. Олегівська, 36, офіс 309.

Новину додано у понеділок, 26 липня 2010 року, о 15:55, показати всі новини за понеділок, 26 липня 2010 року
Категорія "політика", показати всі новини категорії "політика"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Політика", показати всі новини по темі "Політика"

Ще новини по темі: