ГоловнаНовини ► У Львові відкрилася виставка до ювілею Мирона Кипріяна
знайти

У Львові відкрилася виставка до ювілею Мирона Кипріяна

27 липня у Національному музеї у Львові ім. А.Шептицького відбулося урочисте відкриття виставки народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т.Шевченка, головного художника Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької, відомого українського сценографа, живописця і графіка Мирона Кипріяна. Виставка приурочена 80-річчю від дня народження митця.

На виставці представлені світлини, які розповідають про творчий шлях художника та його родину, стенографічні роботи, краєвиди та портрети.

За словами редактора літературної частини театру Лесі Качури, початок творчої діяльності Мирона Кипріяна припав на 1950-60-ті рр. Уже перші його самостійні роботи в оформленні вистав («Кадри» І. Микитенка, «В пошуках радості» В.Розова, «Остання зупинка» Е-М. Ремарка) засвідчили принципово новий, індивідуальний підхід художника до природи сценографії. «Мирон Кипріян уособлює собою цілу епоху не лише життя національного театру, а й загалом мистецького життя Львова», - зазначила вона, додавши, що до ювілею у фойє театру ім.. М.Заньковецької експонується фотовиставка сценографії та життєпису художника.

Серед останніх сценографічних робіт М.Кипріяна такі вистави як: «Криза» О. Огородника, «Троє товаришів» Е-М. Ремарка, «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка. У роботах Мирона Кипріяна завше була присутня метафоричність. Мирон Кипріян створив понад 350 сценографій.

Виставка триватиме до 8 серпня.

Довiдка ZAXID.NET

Мирон Кипріян народився 27 липня 1930 року у Львові. 1954 р. - закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (сьогодні Львівська національна академія мистецтв. Навчався у В.Монастирського). Із 1957 р. - художник-постановник театру ім. М. Заньковецької, а з 1963 і досі обіймає посаду головного художника театру. Нагороди: "Народний художник України", Лауреат державної премії ім. Т. Г. Шевченка, лауреат премії ім. В. Клеха (США). Медалі: "За трудову доблесть", "Ветеран праці", "За трудову відзнаку".

Новину додано у вівторок, 27 липня 2010 року, о 16:00, показати всі новини за вівторок, 27 липня 2010 року
Категорія "спорт і культура", показати всі новини категорії "спорт і культура"
Географія: Львівщина, показати всі Львівські новини
Тема: "Культура", показати всі новини по темі "Культура"

Ще новини по темі:

  • Поліське літо з фольклором 2010

    Поліське літо з фольклором 2010 (17.08.2010 14:46)

    ХІІ Міжнародний фестиваль "Поліське літо з фольклором", що традиційно проводиться у Луцьку, цьогоріч триватиме з 20-го по 24-те серпня.
  • У Львові на вихідні - скрипаль Кремер, джаз та вуличні музики (13.08.2010 13:44)

    Цими вихідними, 14-15 серпня, у Львові відбудеться презентація газети «П’ятниця», концерт латвійського скрипаля Гідона Кремера, «Джаз на Ринку» та гала-концерт вуличних музик. Про це 13 серпня на прес-конференції повідомила спеціаліст управління культури та туризму Львівської міської ради Анастасія Рибицька.
  • Луцький замок "перенесуть" до Литви (13.08.2010 13:24)

    До Луцька прибули члени литовської експедиції „Береги-2010”. Вони займаються збором інформації, креслень та фотодобіркою замків Литовської доби. Експедиція вже побувала у 6 країнах Європи, в інших містах України.
  • У Львові найкращі вуличні музики отримають від мера по 1000 грн (13.08.2010 12:58)

    15 серпня у Львові на пл. Ринок відбудеться гала-концерт, на якому журі обере 5 найкращих команд із вуличних музик. Їх нагородять грошовими преміями від міського голови Андрія Садового – по 1000 грн.
  • На Львівщині створять скульптури видатних бойківчан (13.08.2010 9:57)

    27 серпня у селі Лаврів, що на Старосамбірщині, в межах Міжнародного регіонального фестивалю культури «Карпатія-2010», студенти й викладачі Львівської державної академії мистецтв, а також іконописці з України, Росії, Польщі, Казахстану представлять копії зразків бойківської традиційної ікони.