ГоловнаНовини ► В Україні спрощено процедуру розірвання шлюбу
знайти

В Україні спрощено процедуру розірвання шлюбу

Набув чинності Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», за яким підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян відомості про народження особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб та розлучення, зміну імені, смерть. Зокрема, законом передбачено спрощення порядку розірвання шлюбу.

Як повідомили ZAXID.NET в прес-службі Мін'юсту, документом визначено, що органами державної реєстрації актів цивільного стану є відділи державної реєстрації актів цивільного стану, виконавчі органи сільських, селищних і міських (крім міст обласного значення) рад. Державну реєстрацію актів цивільного стану громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України.

Законом передбачено спрощення порядку розірвання шлюбу. Так, у разі розірвання шлюбу в судовому порядку, рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення. Таким чином, не потрібно йти до органу державної реєстрації актів цивільного стану за одержанням свідоцтва про розірвання шлюбу. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу, є рішення суду, яке набрало законної сили.

Водночас удосконалено порядок розірвання шлюбу особами, засудженими до позбавлення волі. З прийняттям Закону, на відміну від існуючого до цього часу порядку, розірвання шлюбу таких осіб не пов’язане із строком їхнього засудження. Вони матимуть можливість ініціювати питання розірвання шлюбу в судовому порядку або в органах державної реєстрації актів цивільного стану в разі відсутності спільних дітей за взаємною згодою з чоловіком чи дружиною.

Новину додано у вівторок, 3 серпня 2010 року, о 23:24, показати всі новини за вівторок, 3 серпня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Україна, показати всі Новини України
Тема: "Влада, суспільство", показати всі новини по темі "Влада, суспільство"

Ще новини по темі: