ГоловнаНовини ► На Ковельщині віддали шану Лесі Українці і її «Лісовій пісні» (ФОТО)
знайти

На Ковельщині віддали шану Лесі Українці і її «Лісовій пісні» (ФОТО)

7 серпня біля пам’ятника Лесі Українці в місті Ковелі пройшло офіційне відкриття поетично-мистецького свята «Лісова пісня» за участю представників районної і міської влади, жителів Ковельщини та гостей, які приїхали вклонитися пам’яті великої дочки української народу. Інформує інтернет-видання «Волинська правда».

З вступним словом до присутніх звернулися голова Волинської обласної організації Національної спілки письменників України Ніна Горик, заступник голови райдержадміністрації Андрій Мигуля та керуючий справами виконавчого комітету Ковельської міської ради Борис Зінчук.

Після виступів, що були пройняті шаною до славетної дочки українського народу Лесі Українки, до її пам’ятника були покладені квіти. Того ж дня на садибі Косачів, біля пам’ятника поетесі, завідуюча літературно-меморіальним музеєм Лесі Українки с.Колодяжне, заслужений працівник культури України Віра Комзюк зустрічала гостей, письменників, що прибули на поетичне свято «Лісова пісня».

Учасники свята відвідали «білий» та «сірий» будиночки, де, зібравшись, читали вірші, ділилися думками щодо творчості і життя поетеси. Для гостей свята була організована екскурсія в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

В цей день митці-гості свята «Лісова пісня» зустрілися з представниками влади, творчою інтелігенцією району та міста в Ковельському культурно-просвітницькому центрі. Виступаючи перед присутніми, голова районної ради Микола Гайдучик ознайомив з соціально-економічним розвитком Ковельського району, а також зазначив, що на Ковельщині 10 рік в урочищі Нечимне проводиться свято «Лісова пісня», яке стає традиційним та привертає увагу шанувальників творчості Лесі Українки.

В Ковельському культурно-просвітницькому центрі гості свята ознайомилися з виставкою живопису і графіки, яку представили Андрій Миськів і Андрій Антонів з м.Тернопіль та виставкою «Лісова феєрія», майстрами якої є Анатолій Семенюк та Валентин Данилюк. Для учасників заходу звучали пісенні дарунки від дуету «Райдуга».

8 серпня відбулося святкове дійство на лісовій галявині, присвячене роковинам написання Лесею Українкою драми-феєрії «Лісова пісня». Свято відбулося за участю заступника голови облдержадміністрації Віталія Карпюка, радника голови обласної ради Володимира Банади, голови райдержадміністрації Івана Смітюха, голови районної ради Миколи Гайдучика, Луцького міського голови Богдана Шиби, заступника голови райдержадміністрації Ярослави Боць, відомого українського письменника, заступника голови Національної спілки письменників України, Василя Шкляра, лауреата Шевченківської премії Степана Пушика з Івано-Франківщини, відомих поетів з багатьох областей України, Мінська і письменників з Любліна Республіки Польща та багатьох інших.

Присутні подивилися уривок з драми-феєрії «Лісова пісня», який виконали артисти Волинського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка.

Розпочав дійство сопілкар Тимофій Музичук з с.Пісочне. Неповторної атмосфери святу додали українські пісні у виконанні фольклорних колективів з села Скулин, «Діброва» з Ратнівщини, «Калинонька» з селища Луків Турійського району та троїстих музик з села Овадне Володимир-Волинського району. Поезію обрядового дійства обжинків дарували виконавці народного аматорського фольклорного колективу «Родина» з Білина.

До урочистостей приєдналась наша землячка, родом із села Дубове, солістка Національного радіо, Заслужена артистка України Світлана Мирвода з сином Тимофієм – талановитим юним музикантом, котрий став своєрідним голосом свята, адже сопілка в його руках озивається звуками сопілки Лукаша, небожа дядька Лева скулинського з «Лісової пісні».

Та найбільше присутнім сподобався виступ Олександра Шевчука з Білина, який був наймолодшим учасником свята, адже йому лише п’ять років. Присутні милувались сучасними та давніми вишивками майстрів з села Скулин і селища Голоби. Під час свята відбулося нагородження поетів-початківців Волині, переможців поетичного конкурсу серед школярів області.

Новину додано у понеділок, 9 серпня 2010 року, о 18:14, показати всі новини за понеділок, 9 серпня 2010 року
Категорія "події", показати всі новини категорії "події"
Географія: Волинь, показати всі Волинські новини
Тема: "Новини Луцька та Волині", показати всі новини по темі "Новини Луцька та Волині"

Ще новини по темі: