ГоловнаНовини ► Львів візьме у кредит 275 млн грн на транспорт до Євро-2012
знайти

Львів візьме у кредит 275 млн грн на транспорт до Євро-2012

12 серпня 50 депутатів Львівської міської ради підтримали ухвалу, яка передбачає здійснення запозичення до міського бюджету на закупівлю автобусів та тролейбусів у межах підготовки до Євро-2012.

Ухвала передбачає, що запозичення буде здійснено 2010 року у формі кредитної лінії. Йдеться про кредит на суму 275 млн грн. Дата погашення кредиту – 30 грудня 2014 року. Відсоткова ставка за кредит становитиме 14,8%. Погашення основної суми кредиту, комісій та інших платежів за кредитним договором здійснюється за рахунок коштів міського бюджету Львова. Сплата відсотків здійснюється у терміни, встановлені кредитним договором: 7,4% – за рахунок коштів бюджету міста, 7,4% – за рахунок коштів Національного агентства з питань підготовки до Євро-2012 (тобто за кошти держбюджету).

Згідно з ухвалою, місто має закупити за ці кошти 92 автобуси та 60 тролейбусів.

Всі необхідні платежі буде проводити департамент фінансової політики Львівської міськради. Кошти на погашення кредиту мають бути закладені у бюджетах міста на 2010-2014 роки.

У додатку ухвали, який містить протокол наради під головуванням віце-прем’єр-міністра України Бориса Колеснікова, яка пройшла 4 серпня цього року, передбачено рекомендувати органам місцевого самоврядування міст, які прийматимуть Євро-2012, укласти угоди з ПАТ «Укрексімбанк» чи ПАТ «Ощадбанк» щодо кредитування в 2010-2012 роках закупівлі транспортних засобів і укласти угоди щодо закупівлі із заводом «ЛАЗ».

Як наголосив міський голова Львова Андрій Садовий, такі ж ухвали щодо запозичень на закупівлю транспорту вже прийняли усі приймаючі міста України, окрім Львова.

Також, як поінформувала начальник юридичного управління львівської міськради Гелена Пайонкевич, ухвала регулює ряд важливих питань, зокрема, істотні умови кредитного договору та питання організаційного характеру.

«Процедура отримання кредиту передбачає проведення ряду тендерних процедур. Також потрібно внести зміни до цьогорічного бюджету міста для погашення відсотків за кредит. Також місто має передбачити заставу чи іпотеку», – сказала вона.

Андрій Садовий своєю чергою зауважив: «З позиками, які ми брали раніше, зараз цілком стабільна ситуація, тому ми маємо право брати цей кредит», – сказав мер і додав, що закупівля транспортних засобів в ЛАЗу дасть змогу відкрити декілька тисяч нових робочих місць на заводі.

«Ми взяли на себе зобов’язання зокрема забезпечити гостей Євро-2012 транспортом. До речі, 25 млн грн, які цього року ми отримали як державну субвенцію, перераховано ЛАЗу на закупівлю транспорту. У наступні роки держава також даватиме субвенцію на транспорт до Євро-2012. Коли в міста України виїде, умовно кажучи, тисячу автобусів ЛАЗу – це хороша реклама для міста», – сказав мер.

Крім того, він зауважив, що кредит має надати державний банк, адже комерційні банки не погодяться на такі вигідні для міста відсотки.

Разом з тим, як зауважив перший заступник міського голови Львова Олег Синютка, ціна кожного автобуса та тролейбуса буде однаковою для всіх чотирьох міст, які прийматимуть Євро-2012. Також з його слів, цьогоріч Львів не має з бюджету міста повертати кошти за тіло кредиту, а виключно відсотки.

Водночас, коментуючи питання бази для обслуговування нового транспорту, Синютка зазначив, що база комунального АТП №1 є заслабкою, тому для початку можна використовувати базу ЛКП «Львівелектротранс» на вул. Тролейбусній. Також Синютка зауважив, що ЛАЗ дає трирічну гарантію на свої транспортні засоби і зобов’язується впродовж цього часу обслуговувати та ремонтувати автобуси і тролейбуси свого виробництва.

Він запевнив, що нові великі автобуси мають курсувати зі спальних районів міста.

«При хорошій організації роботи, потужностей ЛАЗу вистачить для цих замовлень. Цього року ЛАЗ вже отримав 100 млн грн, тобто по 25 млн грн від чотирьох міст, які прийматимуть Чемпіонат. Цього року ми закуповуємо першу партію – 11 автобусів, далі хочемо купити тролейбуси, адже є така потреба в місті», – додав Синютка.

Новину додано у четверг, 12 серпня 2010 року, о 13:05, показати всі новини за четверг, 12 серпня 2010 року
Категорія "спорт і культура", показати всі новини категорії "спорт і культура"
Географія: Львівщина, показати всі Львівські новини
Тема: "Євро-2012", показати всі новини по темі "Євро-2012"

Ще новини по темі: